Őszi gallyazás – egy mozdulat a minőségi villamos energia szolgáltatásért

Tegyen Ön is azért, hogy otthonában az áramszolgáltatás folyamatosan legyen

Szokta Ön figyelni, hogy az ingatlanjain lévő fák, magas növények nincsenek-e túl közel az elektromos vezetékekhez? Ezzel az apró mozdulattal már eldöntheti, hogy az Ön áramszolgáltatása ki van-e téve annak a veszélynek, hogy pár másodpercre áramszünet lépjen fel otthonában, vagy hogy esetleg hosszabb ideig szenvedjen áramkimaradást, melynek elhárításához már a DÉMÁSZ műszaki szakembereit kell kihívni. Miért? Mert az elektromos vezetékek közelébe nőtt növényzet és ágak, egy-egy széllökés alkalmával ráhullva vagy ráhajolva a légvezetékekre, múló vagy tartós zárlatokat, meghibásodásokat okozhatnak a hálózatunkon. Sőt! Emberélet is múlhat akár azon, hogy a fa lombozata és ága az elektromos vezetékek biztonsági övezetébe ne nyúljon bele, hiszen ellenkező esetben áramütés és égési sérülés veszélye is fennáll.

Az Önök zavartalan villamosenergia-szolgáltatásának, valamint élet- és vagyontárgyaik biztonsága érdekében a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. felkéri Ügyfeleit az ingatlanjaikon lévő és az elektromos vezetékeinkhez közeli növények és faágak gallyazására.

Elektromos légvezetékeink különböző feszültségszinteken működnek: kisfeszültségen, középfeszültségen, illetve nagyfeszültségen. A különböző feszültségszintekhez más-más szélességű biztonsági övezet tartozik, amelyet a szélső vezetéktől kell mérni:

  • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: 1 méter.
  • Középfeszültségű (20-35kV-os) hálózat esetén: külterületen 5 méter, illetőleg belterületen 2,5 méter.
  • Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén: 13 méter.1. kép. Kisfeszültségű hálózat (0,4 kV)

2-3. kép. Középfeszültségű hálózat (20-35kV)

Érdemes e távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyeztetik az elektromos hálózatok biztonsági övezetit. A gyümölcsfák közül például az őszibarack, a birs, illetve a cserjék közül a ribizli, a köszméte és a josta azok, amelyek megnőve sem veszélyeztetik a folyamatos áramszolgáltatást, valamint az élet- és vagyonbiztonságot. Nem ajánlott viszont a dió, a mandula, a cseresznye, a meggy, a szilva, az alma, a körte, a sárgabarack és a mogyoró. Ezeket a fákat telepítsük távol az elektromos hálózattól.

A gallyazást a nemzetgazdasági miniszter 2/2013. (I. 22.) NGM rendelete a villamosművek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szabályozza.

A gallyazási beavatkozás idejére természetesen áramtalanítani kell a hálózatot, hogy elkerülhessük az égési sérüléseket és áramütéseket. Kérjük gallyazási szándékáról értesítse Társaságunkat a telefonos ügyfélszolgálatunk 7. menüpontjában (e-vonal: 06 62 565 600). Műszaki munkatársainkkal megegyezhet egy Önnek alkalmas időpontoról, amikor is munkatársaink térítésmentesen áramtalanítják a gallyazásban érintett vezetékszakaszt. Érdemes időben gondolni erre, hiszen a bejelentéstől számítva csak 30 nappal későbbre tudunk időpontot biztosítani.

A DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. elhivatottan dolgozik azon, hogy az Ügyfeleinek nyújtott áramszolgáltatás folyamatos és zavartalan legyen még a legviharosabb napokon is. Ezért azokon a helyeken, ahol Társaságunk az elektromos vezetékek biztonsági övezeteibe benőtt növényzetet és faágakat túl veszélyesnek tartja a zavartalan villamos energia szempontjából, ott szerződött gallyazó alvállalkozóinkkal elvégeztetjük a szükséges beavatkozásokat törvényi felhatalmazásunkkal* élve. Az általunk elvégzett gallyazás esetén nem tudunk figyelembe venni esztétikai, illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat.

Számítunk együttműködésére!*A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 124. § (2) bekezdése alapján a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. jogosult a gallyazási munkálatokat elvégzésére, elvégeztetésére. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 108.§ (1) bekezdése alapján tűrni köteles.Kiemelt ajánlataink